Lokalni izbori 2021. – pregled politoloških nastupa u medijima

Politologija i lokalni izbori
21. svibnja 2021.
Piše: 
Leon Cvrtila
izvršni urednik Anala HPD-a

Prošlo je pet dana od prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj. Na mjestima gdje će se održati drugi krug kampanja postepeno zahuktava, ako već ne potpuno vrije. Iako ih mnogi smatraju trećerazrednim izborima koji redovno privlače najmanje glasača, postoji određeno suglasje da su ovi lokalni izbori bili iznimno važni te će njihove posljedice bitno odrediti budući tok hrvatske politike. Kao kratku retrospektivu prijeđenog puta, donosimo pregled javnih nastupa i komentara politologa koji su ponudili svoje stručno znanje u svrhu razumijevanja ovih neobično važnih izbora.

Sezona politoloških komentara otvara se emisijom HRT-a „Otvoreno“ 29. travnja. Gosti su bili profesorica Fakulteta političkih znanosti (FPZG) Smiljana Leinert Novosel, profesor FPZG-a i stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko te profesor Dubrovačkog sveučilišta Pero Maldini. Kroz četrdesetak minuta komentirali su razne teme poput digitalnih kampanja, unutarstranačkih odnosa, motivacija kandidata te stanja u raznim izbornim arenama, zaključujući razmatranjem posljedica potencijalnih izbornih rezultata na političku scenu.

Profesor FPZG-a Višeslav Raos je  u svojoj kolumni na Tportalu na samom začetku službene kampanje ponudio kratki pregled strateškog stanja, osvrnuvši se na velike gradove ali i na male općine, gdje se u mnogima slijede 'tihi izbori' tj. izbori gdje se natječe samo onoliko kandidata koliko se mjesta bira.

Profesor FPZG-a Boško Picula, koji kao i Višeslav Raos redovno piše kolumne za Tportal, ponudio je dvije analize polja izborne borbe, jednu za Zagreb a drugu za Split.

U subotu, 8. svibnja, Peru Maldinija smo imali priliku gledati u emisiji Libertas TV-a „Presstisimo“ gdje je kroz pola sata odgovarao na pitanja o demokraciji i izborima.

U tjednu pred izbore, Smiljana Leinert Novosel je nastupila u Studiju 4 HRT-a, izjavivši da bi kampanju zasad ocijenila trojkom te kaže da je sve do sada već viđeno. Uz to, komentira nastupe kandidata, liste, aktualne ankete i metode kampanje. Par dana kasnije, Leinert Novosel je nastupila na HRT-ovu Dnevniku komentirajući rezultate anketa. Posebno se osvrnula na stanje u Rijeci gdje smatra da su Riječani i dalje skloniji lijevim političkim opcijama, do 50% njih, dok je 30% Riječana sklono centru a tek 20% desnici.

Profesori FPZG-a Goran Čular i Višeslav Raos za Dnevno.hr su komentirali sudjelovanje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića u izbornoj kampanji. Prema Čularu, nije primjereno da predsjednik Vlade i predsjednik države koriste svoju poziciju da sudjeluju u lokalnim kampanjama te da ne može biti izgovor da su tako činili i njihovi prethodnici. Raos se slaže s Čularovom pozicijom i zaključuje da takva praksa nije protuzakonita, ali nije ni korektna te da bi se trebala jače razdvajati nacionalna i lokalna politika.

Profesor FPZG-a Dražen Lalić gostovao je u emisiji RTL Direkt, komentirajući „prljavu kampanju” i teorije zavjere koje se koriste kao oružje izborne borbe te stanje kampanje za gradonačelnika Splita. Smatra da se takvim taktikama koriste slabi kandidati, pogotovo oni koji su proizvod loših kadrovskih rješenja velika stranaka, pošto nemaju drugih načina da skrenu pažnju na sebe.

Politolozi su također bili zastupljeni kao komentatori rezultata u izbornoj večeri. U posebnoj emisiji na izbornu večer u studiju HRT-a rezultate izbora su komentirali Smiljana Leinert Novosel, Božo Skoko i Pero Maldini te im se pridružio profesor FPZG-a Berto Šalaj. Višeslav Raos i Nikola Baketa sa Instituta za društvena istraživanja (IDIZ) su gostovali i posebnoj emisiji Hanza medije. Raosa smo mogli vidjeti i kako odgovara na pitanja u izvještaju Al Jazeere Balkans o lokalnim izborima. Boško Picula je također gostovao na Al Jazeeri Balkans kao komentator izbora.

Dan nakon izbora smo imali priliku gledati i čitati niz politoloških komentara. Za Jutarnji list su izjave dali Goran Čular i Josip Glaurdić, ravnatelj Instituta za političke znanosti na Sveučilištu u Luksemburgu. Glaurdić iznosi zanimljivu tezu da bi Možemo! na krilima velike pobjede na lokalnim izborima imaju priliku pobijediti na nacionalnim izborima za tri godine, kao što i Zeleni u Njemačkoj sada imaju priliku dobiti izbore za Bundestag. Čular smatra da će Tomislav Tomašević vjerojatno pobijediti u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba, pošto njegov protukandidat, Miroslav Škoro, isključivo dobiva glasove desnice te teško privlači umjerenije birače. Slaže se Glaurdićem da Možemo! ima potencijala napraviti i skok u nacionalnoj politici.

Višeslav Raos je u emisiji N1 televizije „Novi Dan“ komentirao nastavak kampanje, prognozirajući da će se Miroslav Škoro opredijeliti za primarno ideološke teme. Raos je također komentirao rezultate izbora u svojoj kolumni na Tportalu, predviđajući da će kampanja za drugi krug biti “bučna i oštra” uz “mobilizaciju straha i teorije zavjera”.

Izborne rezultate je komentirala Smiljana Leinert Novosel u Studiju 4 HRT-a osvrnuvši se na rezultate u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru i Splitu. Dotakla se i tema mobilizacije desnice u Zagrebu, izlaznosti u drugom krugu te apetita birača za novim kandidatima i politikama.

Berto Šalaj je gostovao u emisiji „U mreži Prvog“ Hrvatskog radija. Prema njemu, izbori su potvrdili HDZ  kao najjaču stranku desnog centra, iako su pretrpili mnoge gubitke u odnosu na prethodne lokalne izbore, napose u Zagrebu gdje smatra da HDZ dulje vrijeme neće moći postati dio vladajuće strukture.

Božo Skoko je gostovao u Dnevniku HRT-a, zaključivši da  trenutno nema apsolutnih pobjednika lokalnih izbora -  „jer Hrvatska ima toliko općina, gradova i županija da si svatko može složiti neki pobjednički "dream team"”.

Dražen Lalić je odgovarao na pitanja za srpsko izdanje BBC News-a, gdje je zaključio da su rezultati izbora odraz krize velikih stranaka koja je započela još 2013. godine.

Boško Picula je nastupio u emisiji „Gradska posla“ Radija Sljeme, komentirajući kampanju Miroslava Škore za kojeg smatra da je imao veće šanse postati predsjednik Hrvatske kao kandidat u prethodnim predsjedničkim izborima, nego što sada ima gradonačelnik Zagreba. Razlog tome je, prema Piculi, što se ne uspijeva predstaviti kao kandidat svih građana umjesto kao kandidat malog dijela vlastitog biračkog tijela. Picula je također dao izjavu za Tportal, ustvrdivši da su velike stranke, HDZ i SDP, najviše izgubile, te da se u mnogim slučajevima birala promjena.

Pregled uključuje i profesore Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji nisu politolozi, a komentirali su lokalne izbore kao politički analitičari. U pregled nisu uključeni oni politolozi koji su davali izjave u svojstvu političkih aktera koji se natječu na izborima. Pregled nije obuhvatne naravi: ne uključuje sve politologe koji su komentirali lokalne izbore u različitim medijima.

Anali Hrvatskog politološkog društva

Hrvatsko politološko društvo
Fakultet političkih znanosti
Lepušićeva 6, 10 000 Zagreb

email: anali@fpzg.hr
SCImago Journal & Country Rank
Anali Hrvatskog politološkog društva ℗ 2023 Sva prava pridržana
hr
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram