Mitom do konstrukcije koherentnosti identiteta na forumu 4chan

Radikalno desne digitalne zajednice
Izvor: Twitter, John Dee (@iohndee)
12. kolovoza 2022.
Piše: 
Matej Mikašinović-Komšo
Doktorski student politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

Za radikalnu je desnicu bitno privlačiti nove članove na internetu, predstavljajući sebe većima, utjecajnijima, moćnijima te zabavnijima, nego što u stvari jesu. Kako bi to mogli postići, bitno im je održavati i perpetuirati specifičnu percepciju samih sebe – prema vani za privlačenje novih korisnika, ali i prema unutra, radi održavanja postojećih struktura identiteta te indoktrinacije novih korisnika. Nedavni fijasko s objavom publikacije Handbook of Hate Memes je zoran primjer kako radikalno desne digitalne zajednice, poput one na 4chanovom podforumu /pol/ (Politically Incorrect), putem mitologizacije čine upravo to.

4chan je internetski forum pokrenut 2003. godine kako bi internetski korisnici imali prostor za rasprave o anime crtićima. Ubrzo se predmet rasprava proširio na druge teme. Danas je forum sastavljen od više od 70 podforuma, a svaki je od njih posvećen jednoj temi (primjerice sport, literatura, glazba i video igre). Specifičnost je foruma to što su svi korisnici i rasprave anonimni, onemogućivši diferenciranje korisnika te kultiviranje osobne reputacije; također, sav je sadržaj foruma tranzitan jer se ubrzo nakon objavljivanja briše, držeći forum i korisnike u perpetualnom stanju kaosa i preporoda. Unatoč tim uvjetima, svaki podforum ima svoju živahnu zajednicu korisnika, koja dijeli zajedničku viziju o smislu podforuma, karakteriziranog u nedefiniranom ali uvijek prisutnom duhu i karakteru koji uspostavlja pravila ponašanja.

Sposobnost korisnika 4chana da konstruiraju i održe stabilne zajednice i njihove identitete, unatoč navedenim ograničenjima, leži u njihovoj tendenciji prezentiranja nekoherentnog i kaotičnog djelovanja brojnih individua podforuma kao jedinstvenog i ciljanog djelovanja jednog bića – zamišljenog entiteta podforuma. Pri njegovoj je konstrukciji izrazito bitna percepcija zajednice od strane vanjske grupe, koja se koristi za učvršćivanje koherentnosti svoje, unutarnje grupe. Kada vanjska grupa, koja se predstavlja antagonističkom i čiji se članovi poimaju usko povezanima, iznese svoju percepciju 4chan zajednice, njeni članovi preuzimaju tu percepciju u svoju samo-percepciju, koju zatim ispoljavaju vanjskim grupama kao čvrsti entitet. Time antagonizam prema drugima, koji su u slučaju 4chana novinari, mediji, istraživači i drugi internetski korisnici, služi kao infrastruktura na temelju koje grade entitet svoje zajednice. U perpetuiranju tog entiteta članovi se zajednice povezuju u stabilniju strukturu, gdje se individualni identitet korisnika gubi i nadomješta kolektivnim identitetom.

Postoji više primjera koji pokazuju kako su 4chan zajednice tom metodom kultivirale i razvile svoj entitet. U ranim 2000.-ima je zajednica podforuma /b/ (Random) bila obilježena trolling aktivnostima – upotreba svih sredstava kako bi se naljutilo ili prevarilo druge za zabavu trola i njegove publike – u kojima je sudjelovao veliki broj članova. Postepeno širenje troll aktivnosti te sve važniji profili žrtava trolling aktivnosti doveli su do naglog rasta medijske eksponiranosti 4chana, kojeg je Fox News proglasio „internetskim strojem za mržnju“, a CNN „notornim hakerom“. /b/ zajednica je takvu (pojednostavljenu) vanjsku percepciju 4chana iskoristila za povezivanje dosadašnjih nekoherentnih aktivnosti u mitologizirani entitet zajednice, gurnut u javnost radi perpetuiranja daljnje medijske (ali i internetske) percepcije 4chana, koja je služila za poticanje strahopoštovanja prema forumu, ali i interesa drugih korisnika da mu se pridruže.

Navedeni je primjer služio za uspostavljanje entiteta /b/ zajednice, koji je, unatoč neprihvatljivom sadržaju i naglasku na trolling aktivnosti, ipak uglavnom bio ispražnjen od ideoloških uvjerenja. Međutim, podforum poput /pol/-a je fundamentalno definiran svojim alt-right političkim sentimentom, što mitologiziranje djelovanja korisnika i uspostavu entiteta zajednice čini opasnim za demokratska društva. A to se upravo dogodilo kada je European Observatory of Online Hate (EOOH) 07. srpnja 2022. godine najavio objavljivanje svoje najnovije publikacije Handbook of Hate Memes. Na svojem su Twitter profilu najavili objavljivanje navedene publikacije, koja je interdisciplinarnim pristupom trebala proizvesti edukativni vodič za razumijevanje radikalno desnih mimova (digitalne jedinice kulture u obliku slika, zvukova i videa, najčešće šaljive prirode). Uz objavu je također dodana poveznica na Google formular, putem kojeg je svatko mogao zatražiti pristup digitalnoj verziji publikacije.

Međutim, umjesto da je publikacija omogućila zainteresiranoj javnosti, stručnjacima, političarima i novinarima educiranje o radikalno desnim internetskim mimovima, postala je izvor zabave za digitalnu javnost te sredstvo povezivanja za digitalnu radikalno desnu  zajednicu. Publikaciju su najprije korisnici Twittera ismijavali, zbog čega je EOOH obrisao izvornu objavu. No pravi je problem nastao 15. srpnja 2022 godine, kada su je otkrile proučavane radikalno desne digitalne zajednice (poput 4chana). Uspješno nabavivši digitalnu verziju publikacije, njeni su je članovi počeli samostalno dijeliti internetom, ističući je kao hall of fame kolekciju njihova najboljeg sadržaja. Ne samo da je EOOH time izgubio kontrolu nad diseminacijom publikacije, već je i izmijenjena njena uloga; umjesto edukacije o opasnosti radikalnih internetskih zajednica, publikacija je rekontekstualizirana za veličanje radikalno desnih mimova.

Rasprave o publikaciji pružaju uvid u mikrokozmos šireg sentimenta /pol/ zajednice te u njezino odupiranje dominantnoj političkoj kulturi, u reagiranja na medijsko-istraživačku pažnju te u konstruiranje kolektivnog entiteta mitologizacijom svojeg djelovanja. Komentirajući publikaciju, korisnici /pol/-a su kroz 3 rasprave (ukupno 700 objava) ismijavali kvalitetu i plitkost istraživanja, komentirali činjenične pogreške te izostanak pojedinih važnih mimova i propitivali motivaciju istraživača za provođenje istraživanja, što se može vidjeti iz sljedeća tri primjera diskursa:

Lijepo je vidjeti da su vladini think tankovi još uvijek glupi kao i prije. Ili namjerno izmišljaju sranja i lažno predstavljaju stvari kako bi gurali agendu, ili su toliko glupi da vjeruju u ta sranja.

ja sam mim mržnje

nadam se da je jedan od mojih mimova upao unutra, stavit ću to sranje u svoj životopis

Bitno je naglasiti da su korisnici u tim raspravama mitologizirali djelovanje 4chan zajednice. Definirajući autore publikacije kao usko povezane članove političke elite dominantnog progresivno-liberalnog političkog svjetonazora koji za cilj imaju ugušiti slobodu mišljenja i govora, korisnici su (ponovno) inkorporirali vanjsku percepciju /pol/-a u svoju samo-percepciju, mitologizirajući svoje prethodno djelovanje kao koherentnu reakciju kolektivnog entiteta, koji se suprotstavlja naizgled antagonističkim vanjskim grupama:

nikad ne podcjenjuj svog neprijatelja. Cijela je ova stvar napravljena kako bi se pokolebalo neupućene poslušnike i dalo Haagu nešto na što će se ukazati kao dokaz da ste najveći hitler koji je ikada hitlerovao. Kada dođe čas, kako oni vjeruju, u kojemu će okupiti mimere mržnje, svaka objavljena knjiga donijet će jedan priziv vlasti više.

slažem se da vlade vas gubitnike ne bi trebale shvaćati ozbiljno. Trebali bi, budući da smo učinili sve, od toga da ruske laserski navođene bombe pogode ciljeve ISIS-a u Siriji do izbora Trumpa. Također smo provalili u telefon Huntera Bidena i otkrili da su otac i sin ilegalno poslovali u Ukrajini iako to nije važno jer nitko neće na njih primijeniti zakon.

Jasno je da je publikacija imala dobru namjeru – cilj je bio educirati društvo o opasnosti radikalno desnog internetskog sadržaja, koje skriva svoje političke ideje iza vela humora i ironičnosti. Međutim, postala je sredstvo radikalne desnice, čime je došlo do inverzije njena učinka. Ne samo da je radikalnoj desnici omogućila efikasniju diseminaciju svojeg sadržaja i kritike suvremene politike (i kredibilnosti pokušaja istraživanja 4chana), nego joj je također omogućila da iskoristi nametnutu vanjsku percepciju njenog karaktera i djelovanja kako bi mitologizirali svoje prethodno djelovanje i održali entitet /pol/ podforuma. Putem njega mogu nastaviti širiti „legendu“ o svojem učinku i djelovanju, lakše privući nove članove zajednice, ali i povezati postojeće članove. Opasnost u privlačenju novih članova leži u naizgled bezazlenoj i satiričnoj naravi takva sadržaja. Inicijalno, ti će članovi biti zainteresirani za trolling aktivnosti, ismijavanje dominantnih društvenih ideja i pozicija te oprečnu narav zajednice naspram društva, koja se realizira stvaranjem, širenjem i konzumacijom „ironičnog“ sadržaja, no u svim će se tim aktivnostima u pozadini provoditi proces normalizacije takvih ideja te, u konačnici, internalizacije istih.

Kao što je prethodno navedeno, 4chan je obilježen anonimnošću te fluidnim identitetima i vrijednostima. Stoga su identitet i vrijednosti svake zajednice podforuma u neprekidnom stanju kaosa te pod rizikom da budu zamijenjene drugima. Zato i jest ključno održati mitologiziranu interpretaciju svog prethodnog djelovanja kao niza koherentnih i stabilnih reakcija istog „bića“, kako bi sadašnji dominantni identitet opstao – da članovi /pol/ zajednice ne djeluju na taj način, alt-right sentimentu /pol/-a bilo bi nemoguće opstati toliko dugo.

Anali Hrvatskog politološkog društva

Hrvatsko politološko društvo
Fakultet političkih znanosti
Lepušićeva 6, 10 000 Zagreb

email: anali@fpzg.hr
SCImago Journal & Country Rank
Anali Hrvatskog politološkog društva ℗ 2023 Sva prava pridržana
hr
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram